ЗВІТНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ ПРИСВЯЧЕНА 20-ТИ РІЧЧЮ ІНСТИТУТУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗАСОБІВ НАВЧАННЯ НАПН УКРАЇНИ

7 лютого 2020 року в Інституті інформаційних технологій і засобів навчаннявідбулася Звітна наукова конференція присвячена 20-ти річчю інституту. У роботі конференції взяли участь понад 60-ти досвідчених і молодих науковців, психолого-педагогічних працівників і вчителів. Виступи відбулися в межах двох секцій: «Відкриті науково-освітні системи та комп’ютерно орієнтовані засоби навчання» і«Хмаро орієнтовані середовища та компаративістика інформаційно-освітніх інновацій», а також пленарного засідання.

1.png

Інститут є науковою установою в системі НАПН України, діяльність якого спрямована на розробку фундаментальних теоретико-методологічних і прикладних проблем створення та використання сучасних засобів навчання та інформаційно-комунікаційних технологій в галузі освіти.

Науковці інституту вирішують комплекс наукових проблем, серед яких: розвиток традиційних, комп’ютерно та хмаро орієнтованих засобів та технологій навчання і освіти, впровадження інформаційно-комунікаційних технологій навчання, узагальнення та поширення передового вітчизняного й зарубіжного досвіду, виконання порівняльних педагогічних досліджень. Інститутом здійснюється координація наукових досліджень і розробок інформатизації освіти в Україні. Успішно проводиться підготовка наукових і науково-педагогічних кадрів (аспірантура, докторантура, стажування викладачів закладів вищої освіти і наукових установ). Створена, впроваджена та постійно підтримується Електронна бібліотека НАПН, що містить 19,865 інформаційних ресурсів, серед яких підручники, навчальні посібники, методичні посібники, навчальні програми, монографії, автореферати дисертаційних робіт та дисертаційні роботи, статті, тези, презентації, артефакти, інформаційні бюлетені, відеоматеріали. Починаючи з 2011 р. засобами Електронної бібліотеки розповсюджено (завантажено користувачами) більше 4 млн. 900 тис. інформаційних ресурсів, 96 % яких знаходяться у вільному доступі. Електронне наукове фахове видання Інституту «Інформаційні технології і засоби навчання» за даними системи "Бібліометрика української науки" займає 8 місце з 663 у "Рейтингу наукових періодичних видань України", а також 2 місце у Топ 100 "Найкращі публікації - українська". За даними Google Scholar станом на 1 січня 2020: – кількість цитувань статей журналу – 7604, h-індекс – 34; i10-індекс – 212. Входить до Web of Science Core Collection: Emerging Sources Citation Index.

Ученими Інституту ініційовано і виконуються низка спільних програм та проектів з закладами вищої освіти, науковими установами і виробничими підприємствами, що досліджують і розв’язують споріднені проблеми (спільні науково-дослідні лабораторії). Створено мережу наукових центрів, експериментальних майданчиків.

У пленарному засіданні взяли участь перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України д.пед.н., проф., дійсний член НАПН України Луговий Володимир Іларіонович та учений секретар Відділення загальної середньої освіти – Мальований Юрій Іванович, к.пед.н., с.н.с., член-кореспондент НАПН України, керівники установ НАПН України, керівники та представники закладів освіти України та ІТ-компаній.

2.png

3.png

За вагомі особисті досягнення в галузі педагогічної і психологічної наук, особистий внесок у розвиток національної освіти, особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та наукових кадрів, значні досягнення у фундаментальних і прикладних наукових дослідженнях та з нагоди 75-річного Ювілею директора Інституту Валерія Юхимовича Бикова нагороджено медаллю «Володимир Мономах».

4.png

Ученими наукових установ НАПН, викладачами закладів вищої освіти, учителями, які взяли участь у роботі конференції, було неодноразово відзначеноінтелектуально-творчий потенціал колективу Інституту інформаційних технологій і засобів навчання, його авторитет у світовому освітньо-науковому просторі.

За значні особисті досягнення в галузі педагогічної і психологічної наук, особистий внесок у навчання і виховання підростаючого покоління, за багаторічну сумлінну працю, плідну науково-педагогічну діяльність учені інституту були нагороджені грамотами Кабінету міністрів України, медалями НАПН України «Ушинський К.Д.» та «Григорій Сковорода», почесними грамотами НАПН України та Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України.

Щиро вітаємо колег з нагоди 20-річчя від дня заснування інституту.Бажаємо і надалі залишатися флагманом української педагогічнї науки та прикладом творчого використання інформаційних технологій в освіті та наукових дослідженнях!

Колектив інституту привітали:

  1. Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
  2. Державна науково-педагогічна бібліотека імені В.О. Сухомлинського
  3. Державний університет «Житомирська політехніка»
  4. Інститут соціальної та політичної психології НАПН України
  5. Кафедра педагогіки та психології управління соціальними системами ім. акад. І. Зязюна НТУ «Харківський політехнічний інститут»
  6. Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди
  7. Академік-секретар Відділення вищої освіти НАПН України Саух П.Ю.
  8. Університет менеджменту освіти
  9. Херсонська академія неперервної освіти
  10. Черкаський державний технологічний університет
  11. Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського
  12. Херсонський державний університет

Анонси та оголошення

Майстер-клас «Штучний інтелект – поповнення скриньки цифрових інструментів сучасного педагога»

25.04.2024 р. відбудеться майстер-клас «Штучний інтелект – поповнення скриньки цифрових інструментів сучасного педагога». Організатори майстер-класу – співробітниці ІЦО НАПН України: Марія Шишкіна, Майя Мар’єнко, Валентина Коваленко. Запрошуємо до участі


Міжнародна науково-практична конференція "Актуальні аспекти розвитку STEAM-освіти в умовах євроінтеграції"

Запрошуємо взяти участь у роботі IІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Актуальні аспекти розвитку STEAM-освіти в умовах євроінтеграції», яка відбудеться 26 квітня 2024 року в Донецькому державному університеті внутрішніх справ, м. Кропивницький в онлайн форматі.

Місія конференції: обговорення актуальних питань впровадження STEAM-технологій в освітній процес закладів освіти різного рівня та профілю.

Прийом матеріалів конференції до 10.04.2024 р.

Робочі мови конференції: українська, англійська, польська.


ІV МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ІМЕРСИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОСВІТІ» - 2024

Вельмишановні колеги, запрошуємо до участі в міжнародній конференції, яка відбудеться у змішаному форматі 30 квітня 2024 року.

Наша мета: розвиток теоретичних засад і обмін практичним досвідом застосування імерсивних технологій у навчальному процесі закладів освіти різного рівня.


ІНСТИТУТ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ОСВІТИ НАПН УКРАЇНИ оголошує конкурс на заміщення посад


Навчання в докторантурі

Запрошуємо на навчання в докторантуру Інституту цифровізації освіти НАПН України для здобуття ступеня доктора наук з наукової спеціальності: 13.00.10 - інформаційно-комунікаційні технології в освіті.


ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ ПРИЙОМУ НА НАВЧАННЯ ДО АСПІРАНТУРИ В 2024 РОЦІ

Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України від 06 березня 2024 року № 266 було затверджено Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році.


3rd Workshop on Digital Transformation of Education (ICTERI 2024)

Інститут цифровізації освіти запрошує до участі у третьому англомовному воркшопі з ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТИ (DigiTransfEd 2024). Семінар рецензований, проводиться у гібридному форматі 23.09.2024 в рамках ICTERI 2024. Дедлайн подання робіт 29.07.2024.

Матеріали найкращих доповідей минулорічного DigiTransfEd 2023 проіндексовано у Scopus: https://ceur-ws.org/Vol-3553


Конкурси від Національного фонду досліджень України

У грудні 2023 року рішенням наукової ради НФДУ затверджено умови конкурсів: «Дослідницькі інфраструктури для проведення передових наукових досліджень», «Наука для зміцнення обороноздатності України», «Передова наука в Україні».

Розпочинається відбір проектів для надання грантової підтримки для проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень із забезпечення розвитку національного дослідницького простору та його інтеграції до світового дослідницького простору.