Вітаємо Співаковського Олександра Володимировича!

Вітаємо Співаковського Олександра Володимировича!

28 березня виповнилося 60 років від дня народження Олександра Володимировича Співаковського, доктора педагогічних наук, професора, члена-кореспондента НАПН України, заслуженого працівника освіти України, почесного професора академії імені Яна Длугоша, Народного депутата Верховної Ради України, першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти, засновника фонду «Освіта.Наука.Інновації» (OSEF).

Олександр Володимирович народився в мальовничому місті Херсон у сім’ї техніків-будівельників. Здобув освіту в середній школі № 20 м. Херсон, потім – на фізико-математичному факультеті Херсонського державного педагогічного інституту (ХДПІ). Трудовий шлях розпочав вихователем у середній школі-інтернаті № 2, згодом працював викладачем на кафедрі математичного аналізу ХДПІ. Наукова діяльність О.В. Співаковського бере початок з навчання в аспірантурі Інституту математики АН УРСР, яку він успішно завершив достроковим захистом кандидатської дисертації (1985 р.).

Після завершення аспірантури прийнятий викладачем кафедри математики у ХДПІ (нині – Херсонський державний університет (ХДУ)), де пройшов шлях професійного зростання, працюючи старшим викладачем (з 1986 р.), доцентом (з 1987 р.), завідувачем кафедри інформаційних технологій (з 1996 р.), проректором з інформаційних технологій, міжнародних зв’язків та соціально-економічних питань (з 2003 р.), проректором з науково-педагогічної роботи, інформаційних технологій, міжнародних зв’язків (з 2004 р.). Під керівництвом О.В. Співаковського у 2004 р. при ХДУ створено Науково-дослідний інститут інформаційних технологій. У 2004 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук, на тему: «Теоретико-методичні основи навчання вищої математики майбутніх вчителів математики з використанням інформаційних технологій». З 2011 р. обіймав посаду першого проректора ХДУ до обрання в 2014 р. народним депутатом Верховної ради України.

Олександр Володимирович є координатором понад 10 міжнародних проектів, автором понад 120 наукових робіт, більшість з яких присвячені проблемам вивчення математичних дисциплін з використанням інформаційних технологій в педагогічних ВНЗ, науковим керівником програмно-методичного комплексу «Дистанційне навчання з лінійної алгебри», програмного середовища «Світ лінійної алгебри», науково-технічної роботи «Розроблення методів і технології проектування гнучких розподілених педагогічних програмних середовищ», співавтором програмного середовища «Система лінійних рівнянь» (авторське свідоцтво № 9524 та сертифікат відповідності ЖА № 0726634).

Упродовж багатьох років О.В. Співаковський підтримує дружні та наукові зв’язки з колективом Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України (ІІТЗН НАПН України). З 2010 р. його включено до складу спеціалізованої вченої ради зі спеціальності 13.00.10 – «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті», яка була вперше в Україні створена на базі ІІТЗН НАПН України.

У 2011 р. за участю О.В. Співаковського створено спільну науково-дослідну лабораторію ІІТЗН НАПН України та ХДУ, яку він наразі очолює. Створення спільних науково-дослідних лабораторій сприяє поширенню передового досвіду, проведенню спільних заходів всеукраїнського й міжнародного рівня, покращенню механізмів організації впровадження результатів науково-дослідних робіт, подоланню можливого розриву між проведенням фундаментальних наукових досліджень та їх практичним використанням. У межах діяльності лабораторії під керівництвом О.В. Співаковського ведуться дослідження, спрямовані на вивчення проблем оцінювання та моніторингу якості дистанційного навчання; забезпечення якості електронних освітніх ресурсів (ЕОР), їх апробації та експертизи; розроблення системи вимог до створення й використання системи управління якістю ЕОР у ВНЗ України. Здійснюється педагогічний експеримент регіонального рівня «Комп'ютерно-орієнтована система управління якістю ЕОР в загальноосвітніх навчальних закладах», 2013–2017 рр. (Наказ Херсонської обласної державної адміністрації від 24.10.2013 р. № 504). Результати спільної дослідно-експериментальної роботи були відзначені Дипломами лауреата І ступеня VII й VIІI Міжнародного форуму «Інноватика в сучасній освіті» (2015 р., 2016 р.).

За участю Олександра Володимировича у співпраці з ІІТЗН НАПН України та колегами з вітчизняних і закордонних ВНЗ організовано щорічний захід – Міжнародну конференцію «ICT in Education, Research, and Industrial Applications: Integration, Harmonization, and Knowledge Transfer» (ICTERI). Упродовж останніх 13 років ICTERI стала доброю традицією, що об’єднує учених, педагогів, практиків, ІТ-розробників, вендорів з понад 15 країн світу, зацікавлених у поширенні й обміні досвідом у сфері інноваційних технологічних розробок і досягнень, впровадження й використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітній, науковій, промисловій галузях. Визначальною рисою проведення заходу, що робить його відкритим для учасників з різних куточків світу і розширення міжнародного партнерства, стало його переведення з 2010 р. в англомовний формат. За результатами конференції щорічно публікується міжнародне видання, що індексується в міжнародних базах, зокрема Scopus. Відтак, ICTERI – це перший в Україні захід такого високого рівня в галузі педагогічних наук.

Життєвий і професійний шлях Олександра Володимировича Співаковського – взірець наполегливої самовідданої праці на благо вітчизняної освіти та науки. Йому успішно вдається поєднувати талант педагога, вченого, керівника й лідера. Бажаємо ювіляру довгих і щасливих літ, невичерпної енергії та здоров’я, натхнення й оптимізму, нових яскравих досягнень у служінні високим ідеалам нашої Батьківщини!

Адміністрація та колектив

Інституту інформаційних технологій

і засобів навчання НАПН України

Анонси та оголошення

ІV МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ІМЕРСИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОСВІТІ» - 2024

Вельмишановні колеги, запрошуємо до участі в міжнародній конференції, яка відбудеться у змішаному форматі 30 квітня 2024 року.

Наша мета: розвиток теоретичних засад і обмін практичним досвідом застосування імерсивних технологій у навчальному процесі закладів освіти різного рівня.


ІНСТИТУТ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ОСВІТИ НАПН УКРАЇНИ оголошує конкурс на заміщення посад


ХІІ Міжнародна науково-практична конференція «MoodleMoot Ukraine 2024. Теорія і практика використання системи управління навчанням Moodle»

Запрошуємо викладачів, науковців, аспірантів, студентів, фахівців з організації навчального процесу, дистанційного навчання – усіх, хто використовує або планує використовувати систему управління навчанням Moodle, взяти участь у конференції 31 травня 2024 р.


Навчання в докторантурі

Запрошуємо на навчання в докторантуру Інституту цифровізації освіти НАПН України для здобуття ступеня доктора наук з наукової спеціальності: 13.00.10 - інформаційно-комунікаційні технології в освіті.


ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ ПРИЙОМУ НА НАВЧАННЯ ДО АСПІРАНТУРИ В 2024 РОЦІ

Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України від 06 березня 2024 року № 266 було затверджено Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році.


3rd Workshop on Digital Transformation of Education (ICTERI 2024)

Інститут цифровізації освіти запрошує до участі у третьому англомовному воркшопі з ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТИ (DigiTransfEd 2024). Семінар рецензований, проводиться у гібридному форматі 23.09.2024 в рамках ICTERI 2024. Дедлайн подання робіт 29.07.2024.

Матеріали найкращих доповідей минулорічного DigiTransfEd 2023 проіндексовано у Scopus: https://ceur-ws.org/Vol-3553


Конкурси від Національного фонду досліджень України

У грудні 2023 року рішенням наукової ради НФДУ затверджено умови конкурсів: «Дослідницькі інфраструктури для проведення передових наукових досліджень», «Наука для зміцнення обороноздатності України», «Передова наука в Україні».

Розпочинається відбір проектів для надання грантової підтримки для проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень із забезпечення розвитку національного дослідницького простору та його інтеграції до світового дослідницького простору.